27 lutego 2015

CO NIECO O GLUTENIE + FIT PRZEPISY - BEZGLUTENOWY MAKARON Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI

Dzisiaj mam dla Was pyszny przepis z bezglutenowym makaronem z mąki kukurydzianej, oczywiście jeśli nie macie takowego możecie użyć jakikolwiek inny. Używam tego makaronu, ponieważ jest tańszy od makaronu np orkiszowego. 
Nie myślcie sobie, że ja też dałam się omamić tej modnej ostatnio bezglutenowej diecie - wręcz przeciwnie, jem codziennie na śniadanie płatki owsiane, które zawierają gluten, na drugie śniadanie królują u mnie racuszki z mąki owsianej i żytniej a ostatnio codziennie jem także chleb z mąki żytniej. Kochani, nie dajmy się omamić. To fakt, że niektórzy mają nietolerancję glutenu. Jeśli natomiast nie macie stwierdzonej nietolerancji glutenu, ja jestem zdania, że zdrowy i dobrze odżywiony organizm jest w stanie sam pokazać, że czegoś nie toleruje. Ja mam tak np z krowim mlekiem. Po zjedzeniu sera białego z mleka krowiego jest mi bardzo niedobrze, natomiast już po zjedzeniu sera koziego problem znika. Odstawiłam więc krowie mleko i problem zniknął.
Uważam, że nie warto unikać glutenu, ponieważ zboża, które go posiadają mają mnóstwo wartości odżywczych, warto natomiast unikać pszenicy, która nie jest już tak samo wartościowa jak była kilkadziesiąt lat temu, ponieważ jest mega zmodyfikowana. Ale pamiętajmy, że świeża i pachnąca pszenna bułeczka raz na jakiś czas nam na pewno nie zaszkodzi, ważny jest umiar !:)
Przejdźmy do przepisu:


SKŁADNIKI: (2 porcje)
● 200 g fileta z kurczaka
● 120 g makaronu (2 szklanki)
● pół cebuli
● 2 ząbki czosnku
● ok 6 dużych pieczarek
● mąka do zagęszczenia sosu (polecam tapiokę)

1. Pokroić cebulę w kostkę i wrzucić na suchą patelnię / do garnka, dodać pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka, pokrojone pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek, dolać wody i dusić do miękkości.
2. Ugotować makaron.
3. W osobnej szklance wymieszać dokładnie kilka łyżek powstałego sosu i mąkę i dolać do całości sosu dokładnie mieszając, by nie powstały grudki + można zabielić jogurtem naturalnym.
4. Nałożyć na talerze, polecam polać wszystko łyżką oliwy z oliwek, bo w daniu nie ma żadnego źródła tłuszczy.

Smacznego !


Wartości odżywcze: (dla jednej porcji, bez warzyw bo pamiętajcie, że z takich warzyw nie warto liczyć btw)
wartość kaloryczna - 388 kcal
białko - 24 g
węglowodany - 47 g
tłuszcze - 10,5 g


Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

10 komentarzy:

  1. Nie ma co wariować, wszystko jest dla ludzi :) Sól jest niezdrowa, a ja nie umiem jej sobie odpuścić ;/ Glutenu nie unikam, wręcz przeciwnie, jest go u mnie bardzo dużo. A przepis bardzo fajny :) Prosty, szybki, zdrowy i pyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Ja na szczęście z solą nie mam problemu nie używam jej już od kilku dobrych lat, dorzucaj zioła, wkońcu się przyzwyczaisz do jej braku :)

      Usuń
  2. Unikanie glutenu może też być szkodliwe moim zdaniem trzeba jeść wszystko tylko w racjonalnych ilościach. Lubię makaron bezglutenowy głównie za jego kolor :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otóż to, wszystko w racjonalnych ilościach na pewno nikomu nie zaszkodzi !:)

      Usuń
  3. same pyszności:) bardzo lubię takie dania, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do mnie nie przemawia ten przepis być może dlatego, że nie znoszę pieczarek :3

    kasia-kate1.blogspot.com
    roxannee-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze, które motywują do dalszej pracy.
Obserwujesz? Napisz, odwdzięczę się.