Dzisiaj mam dla Was kolejny smakowity fit przepis - tym razem typowo świąteczny a mianowicie pierniczki z mąki żytniej bez cukru. Ja upiekłam je dopiero wczoraj, bo wcześniej nie miałam czasu, mam nadzieję, że nie wszyscy jeszcze je upiekli i przepis się komuś przyda.
Pierniki są identyczne w smaku jak te z mąki pszennej i cukrem, a tysiąc razy zdrowsze i mniej kaloryczne.
SKŁADNIKI
● 1 i 3/4 szklanki mąki żytniej
● 1/4 szklanki miodu
● 2 łyżki ksylitolu
● 1,5 łyżki jogurtu naturalnego
● 1 jajo
● pół łyżeczki sody
● 2 łyżeczki przyprawy do piernika (uważajcie, żeby była bez cukru i bez mąki pszennej!)
1. Miód podgrzewamy z ksylitolem.
2. W misce mieszamy : mąkę, sodę, przyprawę, jajko, jogurt i wlewamy miód.
3. Wyrabiamy ciasto + można włożyć na chwilę do lodówki, jeśli jest za bardzo miękkie.
4. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy pierniczki.
5. Pieczemy około 10 - 15 (w zależności od grubości pierniczków) w 190°.
6. Standardowo przechowujemy w blaszanym pojemniczku, z racji tego, że do świąt niewiele czasu polecam włożyć kawałki jabłka i wymieniać co kilka dni - szybciej zmiękną.
Zapraszam na nowy tegoroczny odświeżony przepis na pierniczki ---> KLIK
Zapraszam na nowy tegoroczny odświeżony przepis na pierniczki ---> KLIK
Wartości odżywcze dla jednej sztuki:
kalorie: 50 kcal
białko: 1,4 g
węglowodany: 12,2 g
tłuszcze: 0,5 g
błonnik: 0,5 g
Ja już niestety wykonałam swoje pierniczki ,ale nic straconego wykonam je za rok ;)
OdpowiedzUsuńMój Blog - klik!
le smacznie wyglądają ;D
OdpowiedzUsuńrilseee.blogspot.com
Świetny przepis! Chyba spróbuję :))]
OdpowiedzUsuńhttp://adtadtadta.blogspot.com/
ja też już mam swoje, ale chyba za mało:P
OdpowiedzUsuńMniam, ja dzisiaj piekłam swoje:)
OdpowiedzUsuńBez cukru? To nie dla mnie :P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
www.dookola-swiata-w-jeden-dzien.blogspot.com
ksylitol i miod :) malo słodkie?
Usuńo to zdecydowanie dla mnie;d chętnie wypróbuję ;-)
OdpowiedzUsuńSwietny post :) pierniczki pewnie wyszly tobie przepysznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam : kasia-kate1.blogspot.co.uk
Ja w tym roku niestety nie robiłam pierniczków. :(
OdpowiedzUsuńja będę piekła dopiero we wtorek a poza tym pierniczki uwielbiam więc po świętach tez będą :)
OdpowiedzUsuńhttp://jzabawa11.blogspot.com/
Ekstra, takich pierników to ja jeszcze nie widziałam, ani nie jadłam. Jestem bardzo ciekawa, jak smakują :)
OdpowiedzUsuńJa piekę pierniczki z jednego przepisu, ale ten na pewno się komuś przyda, bo świetny pomysł :)!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
Zapraszam też do mnie♥KLIK
Ile pierniczki wychodzi z tej porcji? Po jakim czasie zmiękną odpowiednio?
OdpowiedzUsuńNie pamiętam dokładnie ale gdzieś około 30-40 sztuk, będę robić w ten weekend to dam znać dokładnie, zmiękną po około 2-3 tygodniach, ale jeśli włożymy jabłka to do tygodnia będą na pewno miękkie.
UsuńIle wcześniej trzeba upiec te pierniczki, by były najlepsze? Agnieszka
OdpowiedzUsuńRok temu upiekłam je bodajże na tydzień przed świętami, włożyłam do środka puszki w której leżały pokrojone jabłko i były mięciutkie do świąt. W tym roku wzięłam się wcześniej za pieczenie, bo upiekłam je już wczoraj, jeszcze dwa tygodnie do świąt więc myślę, żę zmiękną, a nawet jeśli nie to wykorzystam patent z jabłkiem. Dlatego nie mogę określić ile wcześniej upiec, nigdy nie próbowałam, ale jabłko zawsze pomaga :)
UsuńMożna prosić zdjęcie po upieczeniu? Jak wyrosły ;-)?
OdpowiedzUsuńSprawdź w najnowszym poście, odświeżyłam przepis i dodałam na końcu zdjęcie już wyrośniętych, nie wyrastają jakoś bardzo, ja robię je bardzo cienkie, bo takie lubię, ale też nie można powiedzieć, że nie wyrastają wogóle :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Dziś będę robić ;-) a jakiej przyprawy używasz? Sama robisz czy kupujesz i jakiej firmy?
UsuńNiestety kupowałam, z mojego lenistwa wyniknęło, że nie robiłam sama, ale tez nie mam młynka do kawy, żeby to wszystko zmielić. Kupiłam z firmy kamis bo jest najlepszy skład - wprawdzie ma na 4 miejscu cukier, ale nie ma chociaż mąki pszennej, w tamtym roku miałam bez cukru i bez mąki, ale w tym roku nie znalazłam takiej.
Usuńwłaśnie dzisiaj piekłam pierniczki z tego przepisu (trzymałam się ściśle proporcji i podanych składników), ciastka wyszły bardzo gumiaste i niesmaczne, nie polecam :/
OdpowiedzUsuńCoś na pewno musiałaś zrobić inaczej, skoro takie wyszły, robiłam już kilka razy z tego przepisu i nigdy nie miałam z nimi problemu.
Usuń