19 grudnia 2014

FIT PRZEPISY - PIERNIKI ŻYTNIE BEZ CUKRU

Dzisiaj mam dla Was kolejny smakowity fit przepis - tym razem typowo świąteczny a mianowicie pierniczki z mąki żytniej bez cukru. Ja upiekłam je dopiero wczoraj, bo wcześniej nie miałam czasu, mam nadzieję, że nie wszyscy jeszcze je upiekli i przepis się komuś przyda.
Pierniki są identyczne w smaku jak te z mąki pszennej i cukrem, a tysiąc razy zdrowsze i mniej kaloryczne.

SKŁADNIKI
● 1 i 3/4 szklanki mąki żytniej 
● 1/4 szklanki miodu
● 2 łyżki ksylitolu
● 1,5 łyżki jogurtu naturalnego
● 1 jajo
● pół łyżeczki sody
● 2 łyżeczki przyprawy do piernika (uważajcie, żeby była bez cukru i bez mąki pszennej!)


1. Miód podgrzewamy z ksylitolem.
2. W misce mieszamy : mąkę, sodę, przyprawę, jajko, jogurt i wlewamy miód.
3. Wyrabiamy ciasto + można włożyć na chwilę do lodówki, jeśli jest za bardzo miękkie.
4. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy pierniczki.
5. Pieczemy około 10 - 15 (w zależności od grubości pierniczków) w 190°.
6. Standardowo przechowujemy w blaszanym pojemniczku, z racji tego, że do świąt niewiele czasu polecam włożyć kawałki jabłka i wymieniać co kilka dni - szybciej zmiękną.

Zapraszam na nowy tegoroczny odświeżony przepis na pierniczki ---> KLIK

Wartości odżywcze dla jednej sztuki:
kalorie: 50 kcal
białko: 1,4 g
węglowodany: 12,2 g
tłuszcze: 0,5 g
błonnik: 0,5 g

23 komentarze:

  1. Ja już niestety wykonałam swoje pierniczki ,ale nic straconego wykonam je za rok ;)
    Mój Blog - klik!

    OdpowiedzUsuń
  2. le smacznie wyglądają ;D

    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis! Chyba spróbuję :))]
    http://adtadtadta.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też już mam swoje, ale chyba za mało:P

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, ja dzisiaj piekłam swoje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bez cukru? To nie dla mnie :P

    Pozdrawiam,
    www.dookola-swiata-w-jeden-dzien.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. o to zdecydowanie dla mnie;d chętnie wypróbuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Swietny post :) pierniczki pewnie wyszly tobie przepysznie :)

    Zapraszam : kasia-kate1.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja w tym roku niestety nie robiłam pierniczków. :(

    OdpowiedzUsuń
  10. ja będę piekła dopiero we wtorek a poza tym pierniczki uwielbiam więc po świętach tez będą :)

    http://jzabawa11.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Ekstra, takich pierników to ja jeszcze nie widziałam, ani nie jadłam. Jestem bardzo ciekawa, jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja piekę pierniczki z jednego przepisu, ale ten na pewno się komuś przyda, bo świetny pomysł :)!

    Wesołych Świąt!


    Zapraszam też do mnie♥KLIK

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile pierniczki wychodzi z tej porcji? Po jakim czasie zmiękną odpowiednio?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam dokładnie ale gdzieś około 30-40 sztuk, będę robić w ten weekend to dam znać dokładnie, zmiękną po około 2-3 tygodniach, ale jeśli włożymy jabłka to do tygodnia będą na pewno miękkie.

      Usuń
  14. Ile wcześniej trzeba upiec te pierniczki, by były najlepsze? Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rok temu upiekłam je bodajże na tydzień przed świętami, włożyłam do środka puszki w której leżały pokrojone jabłko i były mięciutkie do świąt. W tym roku wzięłam się wcześniej za pieczenie, bo upiekłam je już wczoraj, jeszcze dwa tygodnie do świąt więc myślę, żę zmiękną, a nawet jeśli nie to wykorzystam patent z jabłkiem. Dlatego nie mogę określić ile wcześniej upiec, nigdy nie próbowałam, ale jabłko zawsze pomaga :)

      Usuń
  15. Można prosić zdjęcie po upieczeniu? Jak wyrosły ;-)?

    OdpowiedzUsuń
  16. Sprawdź w najnowszym poście, odświeżyłam przepis i dodałam na końcu zdjęcie już wyrośniętych, nie wyrastają jakoś bardzo, ja robię je bardzo cienkie, bo takie lubię, ale też nie można powiedzieć, że nie wyrastają wogóle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Dziś będę robić ;-) a jakiej przyprawy używasz? Sama robisz czy kupujesz i jakiej firmy?

      Usuń
    2. Niestety kupowałam, z mojego lenistwa wyniknęło, że nie robiłam sama, ale tez nie mam młynka do kawy, żeby to wszystko zmielić. Kupiłam z firmy kamis bo jest najlepszy skład - wprawdzie ma na 4 miejscu cukier, ale nie ma chociaż mąki pszennej, w tamtym roku miałam bez cukru i bez mąki, ale w tym roku nie znalazłam takiej.

      Usuń
  17. właśnie dzisiaj piekłam pierniczki z tego przepisu (trzymałam się ściśle proporcji i podanych składników), ciastka wyszły bardzo gumiaste i niesmaczne, nie polecam :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś na pewno musiałaś zrobić inaczej, skoro takie wyszły, robiłam już kilka razy z tego przepisu i nigdy nie miałam z nimi problemu.

      Usuń

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze, które motywują do dalszej pracy.
Obserwujesz? Napisz, odwdzięczę się.