Dzisiaj mam dla Was kolejny pyszny fit przepis - czekoladowy muffinki bez cukru.
Ahh, kto nie lubi czekoladowych muffinek? No dobra, może ktoś się taki znajdzie, ale na pewno większość z Was je lubi. Tylko tu pojawia się problem, jak je jeść będąc na diecie, czy po prostu zdrowo się odżywiając, żeby były one zdrowe ale nadal smaczne?
Więc ja przychodzę Wam z pomocą !
Poniżej znajdziecie pyszny przepis na fit muffinki idealne do kawy i gazetki.
A przy okazji do pieczenia muffinek polecam foremki silikonowe - najwygodniejsze w użyciu, ja swoje mam z empiku.
Przepis zawiera gluten.
Składniki:
● szklanka mąki orkiszowej
● łyżka kakao
● 1 jajko
● szklanka jogurtu naturalnego
● 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (oczywiście polecam bezglutenowy !)
● 2/3 szklanki otrąb owsianych
● gorzka czekolada - około 6 tafelków ( najlepiej 90 % i bez cukru, lecz jeśli bardzo lubicie słodkie rzeczy to dajcie mniej gorzką z racji tego, że muffinki nie są niczym słodzone)
1. Wymieszać suche składniki (mąkę, otręby i proszek do pieczenia)
2. Wymieszać mokre składniki (jajko i jogurt naturalny)
3. Połączyć suche składniki z mokrymi.
4. Nałożyć ciasto do foremek do muffinek - około 3/4 wysokości
5. Do każdej muffinki wtykamy małe kawałeczki gorzkiej czekolady tak, by była przykryta ciastem.
6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 ° - grzałka górna + dolna lub termoobieg i pieczemy około 30 minut.
Z przepisu wychodzi około 12 sztuk muffinek.
Więc ja przychodzę Wam z pomocą !
Poniżej znajdziecie pyszny przepis na fit muffinki idealne do kawy i gazetki.
A przy okazji do pieczenia muffinek polecam foremki silikonowe - najwygodniejsze w użyciu, ja swoje mam z empiku.
Przepis zawiera gluten.
Składniki:
● szklanka mąki orkiszowej
● łyżka kakao
● 1 jajko
● szklanka jogurtu naturalnego
● 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (oczywiście polecam bezglutenowy !)
● 2/3 szklanki otrąb owsianych
● gorzka czekolada - około 6 tafelków ( najlepiej 90 % i bez cukru, lecz jeśli bardzo lubicie słodkie rzeczy to dajcie mniej gorzką z racji tego, że muffinki nie są niczym słodzone)
1. Wymieszać suche składniki (mąkę, otręby i proszek do pieczenia)
2. Wymieszać mokre składniki (jajko i jogurt naturalny)
3. Połączyć suche składniki z mokrymi.
4. Nałożyć ciasto do foremek do muffinek - około 3/4 wysokości
5. Do każdej muffinki wtykamy małe kawałeczki gorzkiej czekolady tak, by była przykryta ciastem.
6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 ° - grzałka górna + dolna lub termoobieg i pieczemy około 30 minut.
Z przepisu wychodzi około 12 sztuk muffinek.
Wartości odżywcze dla jednej muffinki (mogą się różnić w zależności od tego ile i jaką damy czekoladę do muffinek):
kalorie: 90 kcal
białko : 3,8 g
tłuszcz : 3,3 g
węglowodany : 11,8 g
błonnik : 4 g
Wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńale wyglądają smakowicie ;D
OdpowiedzUsuńZjadłabym ! :)
OdpowiedzUsuńmm wyglądają przepysznie !<3
OdpowiedzUsuńPoklikałabyś w link Sheinside w poście ? Z góry dziękuję <3
Obserwujemy? Zaobserwuj i poinformuj o tym u mnie a na 100% się odwdzięczę
stay-possitive.blogspot.com
Mmm.. wyglądają bardzo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńmniam:) pyszności:)
OdpowiedzUsuńswiatwkolorzeblond.com
Zrobilam, wyszly pieknie. Przed zjedzeniem polecam 30 sekund w miktofalowce, Sa wtedy cieple I pyszne :) przepis jak najbardziej trafia do mojego przepisnika! Dziekuje ��
OdpowiedzUsuńMarta
Super, cieszę się bardzo, że smakują !:)
UsuńO dobry pomysł, sama muszę wypróbować :)
mmm aż nabrałam ochoty :D
OdpowiedzUsuńwyglądają cudownie :) aż chce się zjeść :D
OdpowiedzUsuńhttp://jzabawa11.blogspot.com/
Pyszności! :)
OdpowiedzUsuńMmmm, pycha!:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńcudowne :) uwielbiam takie przepisy :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńNie pozostaje mi nic innego jak spróbować! :)
OdpowiedzUsuńno no obled :D
OdpowiedzUsuńPycha, muszę niedługo zrobić podobne, bo mam ogromną ochotę na coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie że zamieszczasz takie przepisy. Coś z twoich propozycji bedę musiała wkrótce przetestować :) pzdr
OdpowiedzUsuńHej :) Czy zamiast mąki orkiszowej może być pełnoziarnista?
OdpowiedzUsuńMasz na myśli pszenną pełnoziarnistą? Śmiało możesz zamienić, bardzo często stosuje się te mąki zamiennie (pszenną z orkiszową) bo mają podobne właściwości ponieważ orkisz to odmiana pszenicy:)
UsuńPozdrawiam !
Hej, czy można zastąpić mąkę orkiszową na żytnią? :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, tylko będą miały bardziej wyrazisty smak, mąką orkiszowa jest delikatniejsza :)
UsuńPrzepis idealny dla mnie, bez cukru! Zapisuję sobie i w wolnej chwili na pewno wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuń