7 listopada 2014

FIT PRZEPISY - MOCNO CZEKOLADOWE MUFFINKI BEZ CUKRU

Dzisiaj mam dla Was kolejny pyszny fit przepis - czekoladowy muffinki bez cukru. 
Ahh, kto nie lubi czekoladowych muffinek? No dobra, może ktoś się taki znajdzie, ale na pewno większość z Was je lubi. Tylko tu pojawia się problem, jak je jeść będąc na diecie, czy po prostu zdrowo się odżywiając, żeby były one zdrowe ale nadal smaczne?
Więc ja przychodzę Wam z pomocą !
Poniżej znajdziecie pyszny przepis na fit muffinki idealne do kawy i gazetki.
A przy okazji do pieczenia muffinek polecam foremki silikonowe - najwygodniejsze w użyciu, ja swoje mam z empiku.
Przepis zawiera gluten.

                                 


Składniki:
● szklanka mąki orkiszowej
● łyżka kakao
● 1 jajko
● szklanka jogurtu naturalnego
● 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (oczywiście polecam bezglutenowy !)
● 2/3 szklanki otrąb owsianych
● gorzka czekolada - około 6 tafelków ( najlepiej 90 % i bez cukru, lecz jeśli bardzo lubicie słodkie rzeczy to dajcie mniej gorzką z racji tego, że muffinki nie są niczym słodzone)


1. Wymieszać suche składniki (mąkę, otręby i proszek do pieczenia)
2. Wymieszać mokre składniki (jajko i jogurt naturalny)
3. Połączyć suche składniki z mokrymi.
4. Nałożyć ciasto do foremek do muffinek - około 3/4 wysokości
5. Do każdej muffinki wtykamy małe kawałeczki gorzkiej czekolady tak, by była przykryta ciastem.
6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 ° - grzałka górna + dolna lub termoobieg i pieczemy około 30 minut.


Z przepisu wychodzi około 12 sztuk muffinek.


Wartości odżywcze dla jednej muffinki (mogą się różnić w zależności od tego ile i jaką damy czekoladę do muffinek):
kalorie: 90 kcal
białko : 3,8 g
tłuszcz : 3,3 g
węglowodany : 11,8 g
błonnik : 4 g

24 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mm wyglądają przepysznie !<3
    Poklikałabyś w link Sheinside w poście ? Z góry dziękuję <3
    Obserwujemy? Zaobserwuj i poinformuj o tym u mnie a na 100% się odwdzięczę
    stay-possitive.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm.. wyglądają bardzo smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam:) pyszności:)
    swiatwkolorzeblond.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobilam, wyszly pieknie. Przed zjedzeniem polecam 30 sekund w miktofalowce, Sa wtedy cieple I pyszne :) przepis jak najbardziej trafia do mojego przepisnika! Dziekuje ��
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się bardzo, że smakują !:)
      O dobry pomysł, sama muszę wypróbować :)

      Usuń
  6. wyglądają cudownie :) aż chce się zjeść :D

    http://jzabawa11.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie pozostaje mi nic innego jak spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha, muszę niedługo zrobić podobne, bo mam ogromną ochotę na coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie że zamieszczasz takie przepisy. Coś z twoich propozycji bedę musiała wkrótce przetestować :) pzdr

    OdpowiedzUsuń
  11. Hej :) Czy zamiast mąki orkiszowej może być pełnoziarnista?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz na myśli pszenną pełnoziarnistą? Śmiało możesz zamienić, bardzo często stosuje się te mąki zamiennie (pszenną z orkiszową) bo mają podobne właściwości ponieważ orkisz to odmiana pszenicy:)
      Pozdrawiam !

      Usuń
  12. Hej, czy można zastąpić mąkę orkiszową na żytnią? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, tylko będą miały bardziej wyrazisty smak, mąką orkiszowa jest delikatniejsza :)

      Usuń
  13. Przepis idealny dla mnie, bez cukru! Zapisuję sobie i w wolnej chwili na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze, które motywują do dalszej pracy.
Obserwujesz? Napisz, odwdzięczę się.