10 grudnia 2015

FIT PRZEPISY - PIERNIKI Z MĄKI ŻYTNIEJ BEZ CUKRU Z KSYLITOLEM

Kochani, mój zeszłoroczny wpis bije rekordy odsłon, dostaje też mnóstwo pytań na ten temat więc postanowiłam go odświeżyć, dodać kilka rzeczy i zamieścić jeszcze raz. Z racji tego, że ja za pieczenie pierniczków w tym roku wzięłam się zdecydowanie wcześniej (tak, tak zaszalałam i upiekłam je już wczoraj) tak więc przepis jest wypróbowany po raz kolejny i jak dla mnie jest rewelacyjny ! Pierniczki jak dla mnie są identyczne w smaku jak te z mąki pszennej i cukrem (dla mnie nawet smaczniejsze) ale są tysiąc razy zdrowsze i mniej kaloryczne i idealne do codziennej kawy !:) W tym roku zrobiłam je z mąki żytniej razowej, nie są takie piękne jak te z tamtego roku, bo widać przemiał mąki, ale jeśli ozdabiacie pierniczki, czy smarujecie je białkiem do pieczenia to w niczym to nie przeszkadza.
Z podanej porcji wychodzi około 40 szt. (cienkich pierniczków)
Jeśli na co dzień jecie słodycze/słodzicie kawę czy herbatę to dodajcie odrobinę więcej ksylitolu. 


SKŁADNIKI
● 1 i 3/4 szklanki mąki żytniej 
● 1/4 szklanki miodu
● 2 łyżki ksylitolu
● 1,5 łyżki jogurtu naturalnego
● 1 jajo
● pół łyżeczki sody
● 2 łyżeczki przyprawy do piernika (uważajcie, żeby była bez cukru i bez mąki pszennej!)


1. Miód podgrzewamy z ksylitolem.
2. W misce mieszamy : mąkę, sodę, przyprawę, jajko, jogurt i wlewamy miód.
3. Wyrabiamy ciasto + można włożyć na chwilę do lodówki, jeśli jest za bardzo miękkie.
4. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy pierniczki.
5. Pieczemy około 10 - 15 (w zależności od grubości pierniczków) w 190°.
6. Standardowo przechowujemy w blaszanym pojemniczku, jeśli pieczecie na ostatnią chwilę polecam włożyć kawałki jabłka i wymieniać co kilka dni - szybciej zmiękną.

EDIT: Nie zmiękły, ale uratowałam je jabłkiem - na drugi dzień od włożenia jabłka były miękkie :)


Wartości odżywcze dla jednej sztuki:
kalorie: 50 kcal
białko: 1,4 g
węglowodany: 12,2 g
tłuszcze: 0,5 g
błonnik: 0,5 g

13 komentarzy:

  1. Niedługo będę piec pierniczki! <3 więc ten post się przydał. :D

    little-jay999.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wygladaja ^^
    grlfashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam ! jakie kochane <3 zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Wcale nie używam cukru tylko właśnie ksylitol, więc na pewno skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają smacznie, muszę wypróbować ten przepis ;)
    frenzyblack.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Super ! Ja osobiście zawsze przygotowywuję ciasteczka, które nie zbyt należą do Fit, ale w święta wolno :D

    http://paastyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają super, mniam! :)
    Zapraszam do mnie, może wspólna obserwacja? :)

    veronicalucy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie piekę Twoje pierniczki, nieświadoma, że jest już tegoroczny post na ten temat :D Od razu zrobiłam je z mąki razowej :) Mam jednak wrażenie, że moja pierwsza przyprawa do piernika wyszła mocno pieprzna :D Zastanawiam się nad podrasowaniem ich jakąś zdrową polewą... (Oczywiście święta nie będą zdrowe, ale choć przy pierniczkach bądźmy konsekwentni :D)

    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, ciesze się ze przepis się przydał, mam nadzieje ze będą smakowac:) na pewno są gdzieś przepisy na zdrowe polewy,ja lubię je takie "suche" do kawy czy herbaty, oj tak święta to święta trzeba trochę poszalec;)

      Usuń
  9. Wyglądają przepysznie!:)
    http://clarkyss.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Też będę robić pierniczki, twoje wyglądają super :) smacznego ;)
    The balance of my life

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze, które motywują do dalszej pracy.
Obserwujesz? Napisz, odwdzięczę się.