Kochani, mój zeszłoroczny wpis bije rekordy odsłon, dostaje też mnóstwo pytań na ten temat więc postanowiłam go odświeżyć, dodać kilka rzeczy i zamieścić jeszcze raz. Z racji tego, że ja za pieczenie pierniczków w tym roku wzięłam się zdecydowanie wcześniej (tak, tak zaszalałam i upiekłam je już wczoraj) tak więc przepis jest wypróbowany po raz kolejny i jak dla mnie jest rewelacyjny ! Pierniczki jak dla mnie są identyczne w smaku jak te z mąki pszennej i cukrem (dla mnie nawet smaczniejsze) ale są tysiąc razy zdrowsze i mniej kaloryczne i idealne do codziennej kawy !:) W tym roku zrobiłam je z mąki żytniej razowej, nie są takie piękne jak te z tamtego roku, bo widać przemiał mąki, ale jeśli ozdabiacie pierniczki, czy smarujecie je białkiem do pieczenia to w niczym to nie przeszkadza.
Z podanej porcji wychodzi około 40 szt. (cienkich pierniczków)
Jeśli na co dzień jecie słodycze/słodzicie kawę czy herbatę to dodajcie odrobinę więcej ksylitolu.
SKŁADNIKI
● 1 i 3/4 szklanki mąki żytniej
● 1/4 szklanki miodu
● 2 łyżki ksylitolu
● 1,5 łyżki jogurtu naturalnego
● 1 jajo
● pół łyżeczki sody
● 2 łyżeczki przyprawy do piernika (uważajcie, żeby była bez cukru i bez mąki pszennej!)
1. Miód podgrzewamy z ksylitolem.
2. W misce mieszamy : mąkę, sodę, przyprawę, jajko, jogurt i wlewamy miód.
3. Wyrabiamy ciasto + można włożyć na chwilę do lodówki, jeśli jest za bardzo miękkie.
4. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy pierniczki.
5. Pieczemy około 10 - 15 (w zależności od grubości pierniczków) w 190°.
6. Standardowo przechowujemy w blaszanym pojemniczku, jeśli pieczecie na ostatnią chwilę polecam włożyć kawałki jabłka i wymieniać co kilka dni - szybciej zmiękną.
Wartości odżywcze dla jednej sztuki:
kalorie: 50 kcal
białko: 1,4 g
węglowodany: 12,2 g
tłuszcze: 0,5 g
błonnik: 0,5 g
Niedługo będę piec pierniczki! <3 więc ten post się przydał. :D
OdpowiedzUsuńlittle-jay999.blogspot.com
Ale pysznie wygladaja ^^
OdpowiedzUsuńgrlfashion.blogspot.com
mniam ! jakie kochane <3 zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńSuper! Wcale nie używam cukru tylko właśnie ksylitol, więc na pewno skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuńWyglądają smacznie, muszę wypróbować ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńfrenzyblack.blogspot.com
Pysznosci <3
OdpowiedzUsuńrilseee.blogspot.com
Super ! Ja osobiście zawsze przygotowywuję ciasteczka, które nie zbyt należą do Fit, ale w święta wolno :D
OdpowiedzUsuńhttp://paastyle.blogspot.com/
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super, mniam! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie, może wspólna obserwacja? :)
veronicalucy.blogspot.com
Uwielbiam takie posty :)
OdpowiedzUsuńObserwacja za obserację?
Zacznij
http://malwinabeczek.blogspot.com/
Właśnie piekę Twoje pierniczki, nieświadoma, że jest już tegoroczny post na ten temat :D Od razu zrobiłam je z mąki razowej :) Mam jednak wrażenie, że moja pierwsza przyprawa do piernika wyszła mocno pieprzna :D Zastanawiam się nad podrasowaniem ich jakąś zdrową polewą... (Oczywiście święta nie będą zdrowe, ale choć przy pierniczkach bądźmy konsekwentni :D)
OdpowiedzUsuńMarta
Super, ciesze się ze przepis się przydał, mam nadzieje ze będą smakowac:) na pewno są gdzieś przepisy na zdrowe polewy,ja lubię je takie "suche" do kawy czy herbaty, oj tak święta to święta trzeba trochę poszalec;)
UsuńWyglądają przepysznie! Na pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńCzarnakawaa.blogspot.com ---> Zapraszam! ☕
Wyglądają przepysznie!:)
OdpowiedzUsuńhttp://clarkyss.blogspot.com/
Też będę robić pierniczki, twoje wyglądają super :) smacznego ;)
OdpowiedzUsuńThe balance of my life