22 maja 2015

FIT PRZEPISY - CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM


SKŁADNIKI (na 2 porcje):
● 200 g fileta z kurczaka lub indyka
●  średnia cukinia (na około 20 cm długości)
● pół kartonika przecieru pomidorowego
● 2 ząbki czosnku
● 100 g ryżu brązowego (+ kaszy jaglanej - ja mieszam te dwa źródła węglowodanów - może być też sama kasza lub ryż)
● pół cebuli
● 3 pieczarki
● szpinak mrożony lub świeży 
● natka pietruszki, bazylia
● u mnie na wierzchu ser owczy, jeśli nie posiadacie dodajcie jakieś inne źródło tłuszczy

1. Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z ryżem/kaszą, szpinakiem, cebulą pokrojoną w kostkę, pokrojonymi pieczarkami, i przeciśniętym przez praskę czosnkiem - gotujemy do miękkości.
2. Cukinię przekrajamy na pół wzdłuż, wydrążamy środek i wrzucamy do garnka z pozostałymi składnikami.
3. Przy końcu gotowania farszu dodajemy bazylię i natkę pietruszki.
4. Nadziewamy cukinię i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
"Czas na szpinak 5!"

5 komentarzy:

  1. Takie niby proste danko, a wygląda wręcz zjawiskowo! Uwielbiam faszerowane warzywka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za cukinią,ale wygląda smacznie :) / katie-about-katie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, lubię cukinię :)

    ewamaliszewskaoff.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze, które motywują do dalszej pracy.
Obserwujesz? Napisz, odwdzięczę się.