● 200 g fileta z kurczaka lub indyka
● średnia cukinia (na około 20 cm długości)
● pół kartonika przecieru pomidorowego
● 2 ząbki czosnku
● 100 g ryżu brązowego (+ kaszy jaglanej - ja mieszam te dwa źródła węglowodanów - może być też sama kasza lub ryż)
● 100 g ryżu brązowego (+ kaszy jaglanej - ja mieszam te dwa źródła węglowodanów - może być też sama kasza lub ryż)
● pół cebuli
● 3 pieczarki
● szpinak mrożony lub świeży
● natka pietruszki, bazylia
● u mnie na wierzchu ser owczy, jeśli nie posiadacie dodajcie jakieś inne źródło tłuszczy
1. Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z ryżem/kaszą, szpinakiem, cebulą pokrojoną w kostkę, pokrojonymi pieczarkami, i przeciśniętym przez praskę czosnkiem - gotujemy do miękkości.
2. Cukinię przekrajamy na pół wzdłuż, wydrążamy środek i wrzucamy do garnka z pozostałymi składnikami.
3. Przy końcu gotowania farszu dodajemy bazylię i natkę pietruszki.
4. Nadziewamy cukinię i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
● 3 pieczarki
● szpinak mrożony lub świeży
● natka pietruszki, bazylia
● u mnie na wierzchu ser owczy, jeśli nie posiadacie dodajcie jakieś inne źródło tłuszczy
1. Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z ryżem/kaszą, szpinakiem, cebulą pokrojoną w kostkę, pokrojonymi pieczarkami, i przeciśniętym przez praskę czosnkiem - gotujemy do miękkości.
2. Cukinię przekrajamy na pół wzdłuż, wydrążamy środek i wrzucamy do garnka z pozostałymi składnikami.
3. Przy końcu gotowania farszu dodajemy bazylię i natkę pietruszki.
4. Nadziewamy cukinię i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
ale pychotka :)
OdpowiedzUsuńREWELACJA!
OdpowiedzUsuńTakie niby proste danko, a wygląda wręcz zjawiskowo! Uwielbiam faszerowane warzywka :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za cukinią,ale wygląda smacznie :) / katie-about-katie.blogspot.com
OdpowiedzUsuńmniam, lubię cukinię :)
OdpowiedzUsuńewamaliszewskaoff.blogspot.com