27 lutego 2015

CO NIECO O GLUTENIE + FIT PRZEPISY - BEZGLUTENOWY MAKARON Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI

Dzisiaj mam dla Was pyszny przepis z bezglutenowym makaronem z mąki kukurydzianej, oczywiście jeśli nie macie takowego możecie użyć jakikolwiek inny. Używam tego makaronu, ponieważ jest tańszy od makaronu np orkiszowego. 
Nie myślcie sobie, że ja też dałam się omamić tej modnej ostatnio bezglutenowej diecie - wręcz przeciwnie, jem codziennie na śniadanie płatki owsiane, które zawierają gluten, na drugie śniadanie królują u mnie racuszki z mąki owsianej i żytniej a ostatnio codziennie jem także chleb z mąki żytniej. Kochani, nie dajmy się omamić. To fakt, że niektórzy mają nietolerancję glutenu. Jeśli natomiast nie macie stwierdzonej nietolerancji glutenu, ja jestem zdania, że zdrowy i dobrze odżywiony organizm jest w stanie sam pokazać, że czegoś nie toleruje. Ja mam tak np z krowim mlekiem. Po zjedzeniu sera białego z mleka krowiego jest mi bardzo niedobrze, natomiast już po zjedzeniu sera koziego problem znika. Odstawiłam więc krowie mleko i problem zniknął.
Uważam, że nie warto unikać glutenu, ponieważ zboża, które go posiadają mają mnóstwo wartości odżywczych, warto natomiast unikać pszenicy, która nie jest już tak samo wartościowa jak była kilkadziesiąt lat temu, ponieważ jest mega zmodyfikowana. Ale pamiętajmy, że świeża i pachnąca pszenna bułeczka raz na jakiś czas nam na pewno nie zaszkodzi, ważny jest umiar !:)
Przejdźmy do przepisu:


SKŁADNIKI: (2 porcje)
● 200 g fileta z kurczaka
● 120 g makaronu (2 szklanki)
● pół cebuli
● 2 ząbki czosnku
● ok 6 dużych pieczarek
● mąka do zagęszczenia sosu (polecam tapiokę)

1. Pokroić cebulę w kostkę i wrzucić na suchą patelnię / do garnka, dodać pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka, pokrojone pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek, dolać wody i dusić do miękkości.
2. Ugotować makaron.
3. W osobnej szklance wymieszać dokładnie kilka łyżek powstałego sosu i mąkę i dolać do całości sosu dokładnie mieszając, by nie powstały grudki + można zabielić jogurtem naturalnym.
4. Nałożyć na talerze, polecam polać wszystko łyżką oliwy z oliwek, bo w daniu nie ma żadnego źródła tłuszczy.

Smacznego !


Wartości odżywcze: (dla jednej porcji, bez warzyw bo pamiętajcie, że z takich warzyw nie warto liczyć btw)
wartość kaloryczna - 388 kcal
białko - 24 g
węglowodany - 47 g
tłuszcze - 10,5 g


Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

23 lutego 2015

KLASYKA - NIEBIESKI SWETER I CZERWONE USTA


W powietrzu już doskonale czuć wiosnę, co nastraja bardzo optymistycznie ! Pogoda na pewno cieszy blogerki, bo oznacza lepsze zdjęcia i więcej do pokazania. Chociaż trzeba przyznać, że w tym roku zima nas bardzo oszczędziła, co niezmiernie mnie cieszy !
Dzisiaj stylizacja późno zimowo - wiosenna - typowo klasyczna.
Mam nadzieję, że Wam się spodoba !
Do usłyszenia !

sweter - Reserved
spodnie - New Yorker
płaszczyk - sh
buty - Cropp
torebka - H&M
naszyjnik - Takko

20 lutego 2015

FIT PRZEPISY - ZUPA KREM Z SOCZEWICY CIECIORKI I KURCZAKA + WERSJA DLA WEGETARIAN

Mam dla Was przepyszny przepis na zupę krem zarówno dla wegetarianów jak i dla tych, którzy jedzą mięso. To wersja zdecydowanie odchudzona i zdrowsza od typowej grochówki. Odkąd pamiętam codziennie na moim stole gości zupa. Nie wyobrażam sobie dnia bez pysznej, gorącej zupy krem. Ostatnio mam odrzut od mięsa, ale z racji tego, że prowadzę dość aktywne życie + ćwiczenia + dieta budująca tkankę mięśniową, potrzebne mi jest pełnowartościowe białko, które jest w mięsie. W związku z tym postanowiłam wymyśleć danie, w którym jest mięso, ale zarazem go nie czuć. Do tego w zupie mamy jeszcze źródło białka - roślinne i węglowodany. Pamiętajcie o dorzuceniu do zupy jakiegoś źródła tłuszczy - orzechy, pestki dynii, słonecznik, wtedy taka zupa doskonale zastąpi nam pełnowartościowe danie, ponieważ jest bardzo sycąca.
Te wszystkie grochowate składniki (soczewica, cieciorka, groch) możecie dowolnie modyfikować, mogą to być np. 3 rodzaje soczewic, lub sam groch w zależności co macie pod ręką lub co lubicie, ważne by zgadzały się proporcje.



SKŁADNIKI: (około 5 - 6 porcji)
200 g fileta z kurczaka (wegetarianie pomijają ten składnik)
● 100 g soczewicy (u mnie czerwona, ale może być każda inna)
● 100 g cieciorki
● 100 g groszek żółty
● 1 marchewka
● 1 cebula
● 2 ząbki czosnku
● natka pietruszki
● majeranek
● pestki dynii / płatki migdałów / słonecznik


1. Do garnka wrzucamy marchewkę, grochy, cebulę, czosnek.

 2. Dodajemy natkę i majeranek i gotujemy do uzyskania miękkości.

3. Prażymy na suchej patelni pestki dyni/słonecznik/orzechy. 

4. Miksujemy.


ZUPA KREM Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

16 lutego 2015

NEW IN - NIKE AIR FORCE 1 & REEBOK CLASSIC

W mojej szafie brakowało mi jasnych butów, typowo do jeansów - z racji tego, że tego typu spodni pojawia się u mnie coraz więcej. Nie wiedziałam na początku na jaki rodzaj butów postawić, jednak ostatnio bardzo cenię sobie wygodę, zdecydowałam się więc na zakup butów sportowych. No i tu pojawił się problem, które wybrać? Z racji tego, że nie mogłam się zdecydować na jedną parę kupiłam dwa klasyki - Nike Air Force 1 i Reebok Classic. Dzisiaj Wam je pokażę, mam nadzieję, że Wam się spodobają !
Dużo zdjęć, bo jestem w nich totalnie zakochana :)
















13 lutego 2015

FIT PRZEPISY - BURITO

Kto lubi naleśniki? A kto lubi burito?! Dzisiaj przygotowałam dla Was fit wersję mojego ukochanego burito, możecie śmiało go jeść będąc na diecie lub po prostu zdrowo się odżywiając.
Danie jest niesamowicie lekkie, ale zarazem bardzo sycące.
Zapraszam na przepis i życzę Wam udanych walentynek kochani !

SKŁADNIKI (dla 2 osób):
farsz:
● 200 g mięsa mielonego (u mnie mieszanka wieprzowiny z kurczakiem)
● 1/4 puszki fasoli czerwonej
● 1/4 puszki kukurydzy konserwowej
● mała cebula
● 2 ząbki czosnku
● przecier pomidorowy lub pomidory w puszce
● oregano

naleśniki:
● 1 jajo
● mąka najlepiej by nie była pszenna ( u mnie pół na pół owiana i żytnia)
● pół szklanki wody

1. Cebulę kroimy w kostkę wrzucamy na patelnię i smażymy chwilę bez tłuszczu, dodajemy mięso i smażymy (jeśli się przypala podlewamy odrobiną wody)
2. Dodajemy kukurydzę i fasolkę.
3. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, przecier i oregano, dusimy do uzyskania miękkości.
4. Robimy ciasto na naleśniki i smażymy bez dodatku tłuszczu.
5. Na talerz nakładamy naleśnik, na połówkę nakładamy farsz mięsny i składamy na pół.

9 lutego 2015

JEANS I RÓŻ

Dzisiaj mam dla Was jakąś starą wygrzebaną z dysku stylizację z końca października. Wybaczcie za małą ilość zdjęć i ich jakość - zdjęcia w sumie miały się wogóle nie ukazać, ale może jednak ktoś się zainspiruje :)



spodnie - New Yorker
sweter - H&M
koszula - Bershka
torebka, buty - sinsay

7 lutego 2015

INSTAGRAM PHOTO MIX

Dzisiaj comiesięczna porcja zdjęć z instagramu, zapraszam do oglądania i na mój INSTAGRAM gdzie codziennie pojawiają się jakieś zdjęcia a nawet kilka;)
siłownia, siłownia, mój drugi dom:)
1 - faszerowana papryka przepis TU, 2 - jeden z weekendowych cheatów - lazagne:), 3 - placuszek na drugie śniadanie, 4 - sałatka z tuńczykiem
1,3,4 - obiad, 2 - kolacja, 3 - przepis TU
1 - zapraszam na mój kanał na youtube, gdzie pokazuje ćwiczenia na brzuch KLIK

 ootd:)
1 - moja myyysza <3, 2 - zima na całego:)